Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Ήττα για την ΑΕΚ στον 4ο γύρο του ΠΟΑ

Την ήττα από τον Πανιώνιο ΓΣΣ με σκορ 8,5 - 3,5 γνώρισε η ομάδα της ΑΕΚ, στα πλαίσια του 4ου γύρου του Προκριματικού Ομίλου Αττικής 2010. Η ΑΕΚ δεν απέδωσε όπως στα προηγούμενα παιχνίδια και δίκαια έχασε από την ομάδα της Νέας Σμύρνης, αφού ηττήθηκε καθαρά τόσο στις αναπτυξιακές (4-2), όσο και στις ανδρικές σκακιέρες (4,5-1,5). Μετά από αυτή την ήττα, ο Δικέφαλος παρέμεινε μεν στην κορυφή της βαθμολογίας, αλλά ο Πανιώνιος έχοντας ένα παιχνίδι λιγότερο, έχει τη δυνατότητα να τον ξεπεράσει κατά ένα βαθμό. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ΑΕΚ είχε να χάσει από την 16η Μαρτίου 2008, όταν αγωνιζόταν στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής.
Ο αγώνας ξεκίνησε με συνθέσεις οι οποίες έκρυβαν από μία έκπληξη για τις δύο ομάδες. Και αυτό γιατί ο Πανιώνιος κατέβασε τον κοινοτικό του σκακιστή να αγωνιστεί για πρώτη φορά στο Πρωτάθλημα, ενώ από τη μερία της η ΑΕΚ χρησιμοποίησε στις νεάνιδες τη 18χρονη Παυλή, η οποία λόγω της 3ης Λυκείου στην οποία πηγαίνει, δεν αγωνίζεται σε όλα τα παιχνίδια. Η ΑΕΚ έκανε γρήγορα το σκορ 0-1 με μια εύκολη νίκη του Τσίρου. Ο Κοσμάς-Λέκκας έχασε και ο Πανιώνιος έτσι έκανε το 1-1. Ακολούθησε νίκη της Παχάκη, με την ΑΕΚ να προηγείται 2-1, αλλά γρήγορα ο Πανιώνιος έφερε το ματς στα ίσια, αφού ηττήθηκε ο Αζναουρίδης. Η ισοπαλία του Μουτούση με αντίπαλο τον Βούλγαρο IM κοινοτικό σκακιστή του Πανιωνίου (1η φωτό), έκανε το σκορ 2,5-2,5, αλλά από κει και πέρα ο Πανιώνιος με ένα επιμέρους σκορ 6-1, έφθασε στην άνετη και δίκαιη επικράτηση. Αξίζουν συγχαρητήρια στους αντιπάλους μας, οι οποίοι αν και έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας "γκελάρει" την προηγούμενη αγωνιστική, κατάφεραν να κερδίσουν και μάλιστα με ευρύ σκορ.

Το φύλλο αγώνα της αναμέτρησης είχε ως εξής (πρώτοι αναφέρονται οι σκακιστές/σκακίστριες του Πανιωνίου):

1. NIKOLOV Momchil - ΜΟΥΤΟΥΣΗΣ Κων/νος 1/2-1/2
2. ΚΟΦΙΔΗΣ Ανδρέας - ΚΟΤΡΟΤΣΟΣ Βασίλειος 0-1
3. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Αθανάσιος - ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Αλέξανδρος 1-0
4. ΣΤΟΥΜΠΟΣ Κων/νος - ΤΕΠΕΛΕΝΗΣ Νικόλαος 1-0
5. ΑΛΕΞΑΚΗΣ Δημήτριος - ΠΑΛΑΜΙΔΑΣ Ευάγγελος 1-0
6. ΣΤΟΥΜΠΟΥ Ελένη - ΠΕΤΣΕΤΙΔΗ Μαρία 1-0
7. ΓΕΡΑΣΟΥΔΗ-ΑΝΟΜΙΤΡΗ Ελένη - ΠΑΥΛΗ Πολίνα 1-0
8. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ Αικατερίνη - ΠΑΧΑΚΗ Χριστίνα-Δέσποινα 0-1
9. ΤΣΟΚΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος-Δαίδαλος - ΚΟΣΜΑΣ-ΛΕΚΚΑΣ Δημήτριος 1-0
10. ΦΩΤΙΑΔΗΣ Ιωάννης - ΑΖΝΑΟΥΡΙΔΗΣ Σωκράτης-Παναγιώτης 1-0
11. ΠΟΥΛΙΔΗΣ Στέφανος - ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ Μιχαήλ 1-0
12. ΑΛΕΞΙΟΥ-ΚΑΡΑΚΑΣΙΔΗΣ Σταύρος - ΤΣΙΡΟΣ Φραγκίσκος-Βλάσιος 0-1

Η ΑΕΚ υπέγραψε με επιφύλαξη το φύλλο αγώνος και αυτό γιατί στην παρτίδα Αλεξάκης - Παλαμίδας και ενώ ο σκακιστής της ΑΕΚ έπαιξε την 33η κίνησή του και πάτησε το χρονόμετρό του, αυτό συνέχισε να μετράει και ενώ βρισκόταν στην πίεση χρόνου, μηδενίστηκε. Ο διαιτητής δεν ήταν παρών και όταν κλήθηκε για να αποφανθεί επί του θέματος, ρώτησε καταρχήν τους δύο παίκτες για το τι συνέβη. Ο σκακιστής του Πανιωνίου ανέφερε ότι όντως ο Παλαμίδας είχε 30 περίπου δευτερόλεπτα όταν έπαιξε την κίνησή του και πάτησε το ρολόι του. Όμως ο διαιτητής κ. Στούμπος, μηδένισε τον σκακιστή της ΑΕΚ και έδωσε τον πόντο σε αυτόν του Πανιωνίου. Αυτά τα συμβάντα με τα σκακιστικά ρολόγια μπορούν να συμβούν και συμβαίνουν συχνά σε παρτίδες, αλλά όμως οφείλουμε να καταδικάσουμε τη συμπεριφορά του σκακιστή του Πανιωνίου κ. Καραγιάννη, ο οποίος, ενώ ο αρχηγός της ΑΕΚ κ. Πιλάλης συνομιλούσε με το διαιτητή και με τον κ. Αλεξάκη για το περιστατικό, έπιασε τον δεύτερο από τη μέση και του είπε: "Σταμάτα να μιλάς ρε μ......α". Δε θα σχολιάσουμε τίποτε άλλο, πέραν του ότι πραγματικά λυπούμαστε για τη συμπεριφορά του κ. Καραγιάννη, η οποία σαφώς και δεν αρμόζει στον χώρο του σκακιού.


Η έγγραφη διαμαρτυρία της ΑΕΚ, που επισυνάφθηκε στο φύλλο αγώνος της αναμέτρησης.


Ο Βαγγέλης Παλαμίδας, μετά από 16 αγώνες που έχει αγωνιστεί με τα χρώματα της ΑΕΚ, γνώρισε (??) την πρώτη του ήττα (είχε ρεκόρ μέχρι σήμερα 14 νίκες και 2 ισοπαλίες).

Δεν τα κατάφερε η Παυλή (μπροστά αριστερά) και η Πετσετίδη (στο βάθος αριστερά).

Ο Τσίρος Φραγκίσκος-Βλάσιος, νίκησε άνετα στη 12η σκακιέρα (μπροστά αριστερά). Δίπλα του διακρίνονται οι Γρηγοριάδης Μιχαήλ και Αζναουρίδης.

1 σχόλιο:

barbis είπε...

Eίναι ντροπή για το σκάκι τέτοια περιστατικά.Πολύ καλά κάνετε και τα προβάλλετε για να βλέπει όλος ο κόσμος αυτά τα παραδείγματα προς αποφυγή.Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τώρα αν αποδείχθηκε ότι το ρολόι είχε πρόβλημα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να δοθεί χρόνος στον Παλαμίδα και να συνεχιστεί η παρτίδα εκτός αν απλά δεν το είχε πατήσει καλά πράγμα που συμβαίνει καμιά φορά ειδικά σε παλιότερους τύπους ρολογιών.

Ετικέτες