Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Επιτυχίες σκακιστών της ΑΕΚ στο Διεθνές Τουρνουά Χαλκίδας


Με 204 σκακιστές και σκακίστριες (εκ των οποίων 40 Grand Maitre), διεξάγεται από 9 έως 17 Αυγούστου στην πανέμορφη πόλη της Χαλκίδας (στο "Hotel Palliria"), το Διεθνές Τουρνουά με την επωνυμία "Negroponte 2010", το οποίο διοργανώνει η Σκακιστική Ακαδημία Χαλκίδος "Παλαμίδης ο Ευβοεύς". Επικεφαλής διαιτητής του τουρνουά είναι ο εκ των εφόρων του σκακιστικού τμήματος της ΑΕΚ, Μιχάλης Πρεβενιός, ενώ στους αγώνες συμμετέχουν συνολικά 6 σκακιστές του Δικεφάλου. Πρόκειται για τους ΙΜ Γρηγοριάδη Αλέξανδρο, Γρηγοριάδη Μιχαήλ, Κοσμά-Λέκκα Δημήτριο, Τσίρο Φραγκίσκο-Βλάσιο, Τσίρο Δημήτριο και Βραϊμάκη Ιωάννη. Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί μετά από 9 γύρους.
Αναλυτικότερα, μετά τη διεξαγωγή των 3 πρώτων γύρων, είχαμε και τις πρώτες επιτυχίες για τους σκακιστές της ΑΕΚ. Στην πρεμιέρα, ο 12χρονος Μιχάλης Γρηγοριάδης έκανε ισοπαλία με τη Grand Maitre γυναικών Άννα-Μαρία Μπότσαρη (φωτό). Για να καταλάβουμε το μέγεθος της επιτυχίας του λιλιπούτειου σκακιστή του Δικεφάλου, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στο βιογραφικό της αντιπάλου του. H 38χρονη Άννα-Μαρία Μπότσαρη, έχει κατακτήσει 6 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας γυναικών. Ήταν ασημένια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στις σκακίστριες μέχρι 20 ετών το 1991, χάλκινη στην ίδια κατηγορία το 1990, καθώς και χάλκινη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στις σκακίστριες μέχρι 16 ετών το 1988. Αγωνίζεται στην εθνική μας ομάδα γυναικών από το 1985 (!) μέχρι σήμερα και είναι η σκακίστρια με τις περισσότερες συμμετοχές στην εθνική ομάδα (30), στις οποίες έχει παίξει 248 παρτίδες, κατέχοντας το αντίστοιχο ρεκόρ μεταξύ των ελληνίδων σκακιστριών. To 1988 με την εθνική μας κατέλαβε την 6η θέση στη Σκακιστική Ολυμπιάδα, ενώ στην επόμενη Ολυμπιάδα (το 1990) κατέλαβε (πάλι με την εθνική), την 8η θέση.
Όμως οι επιτυχίες είχαν και συνέχεια. Στο 2ο γύρο της διοργάνωσης, ο 16χρονος Δημήτρης Κοσμάς-Λέκκας, έκανε ισοπαλία με τη Γεωργιανή Grand Maitre Γυναικών, Inga Charkhalashvilli. Στον ίδιο γύρο των αγώνων, ο 14χρονος Δημήτρης Τσίρος, έκανε ισοπαλία με τη Μaitre Γυναικών της Διεθνούς Σκακιστικής Ομοσπονδίας, Μαρία Πετράκη. Η Πετράκη έχει κατακτήσει 3 φορές τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας γυναικών, έχει παίξει σε 10 διοργανώσεις με την εθνική μας ομάδα γυναικών, στις οποίες έχει δώσει 56 παρτίδες. Το 1990 ήταν μέλος της ομάδας που πήρε την 8η θέση στη Σκακιστική Ολυμπιάδα.
Στα πλαίσια τέλος του 3ου γύρου, ο Δημήτρης Κοσμάς-Λέκκας κέρδισε την Ινδή International Maitre, Tania Sachdev.
Ο 4ος γύρος είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί την 12/8/2010 και ώρα 17:30.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές για την παροχή μίας δωρεάν φιλοξενίας για συμμετοχή στο τουρνουά σε σκακιστή της ομάδος μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες