Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Οι σκακιστές της ΑΕΚ στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIDE

Αυτές τις ημέρες, στη ρωσική πόλη Χάντυ-Μανσίσκ, διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIDE. Στη διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 128 σκακιστές απ' όλα τα πέρατα του κόσμου, οι οποίοι αγωνίζονται σε αγώνες νοκ-άουτ. Σε κάθε αναμέτρηση, οι παίκτες παίζουν δύο παρτίδες. Αν δεν υπάρξει νικητής συνολικά, τότε αγωνίζονται σε τέσσερις παρτίδες ραπιντ, ενώ αν και πάλι δεν υπάρξει νικητής, πηγαίνουμε σε αγώνες μπλιτζ. Στην (σπάνια) περίπτωση που και πάλι δεν αναδειχθεί νικητής, τότε καταλήγουμε σε μια παρτίδα "Αρμαγέδδωνα".

Από τους σκακιστές της ΑΕΚ, συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Δανός GM Peter Heine Nielsen (1η φωτό) και o Γάλλος GM Ettiene Bacrot (2η φωτό).


Ο Peter πέρασε στον επόμενο γύρο νικώντας τον Ισραηλινό GM Evgeny Postny. Στις παρτίδες κανονικού χρόνου, όπως και στις παρτίδες ράπιντ, οι δύο σκακιστές αναδείχθηκαν ισόπαλοι. Στις παρτίδες μπλιτζ όμως, ο σκακιστής του Δικεφάλου επικράτησε πλήρως και στις δύο και έτσι προκρίθηκε στη φάση των "64", όπου θα κληθεί να ξεπεράσει το εμπόδιο του Άγγλου GM Michael Adams.


Ο Ettiene με τη σειρά του, αντιμετώπισε στον 1o γύρο το νεαρό αμερικανό Ray Robson. Στις παρτίδες κανονικού χρόνου οι σκακιστές έκαναν ισοπαλία και στις δύο παρτίδες. Στις δύο πρώτες ραπιντ παρτίδες, οι σκακιστές αντάλλαξαν από μια νίκη. Όμως στις δύο επόμενες ο πολυπρωταθλητής Γαλλίας επικράτησε πλήρως του νεαρού αντιπάλου του και έτσι προκρίθηκε στο 2ο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει τον Ρώσο Anton Fillipov.


Η μοναδική ελληνική συμμετοχή, ο Στέλιος Χαλκιάς (3η φωτό), δεν κατάφερε, δυστυχώς, να προκριθεί στον 2ο γύρο. Στον 1ο γύρο, είχε να αντιμετωπίσει τον Ρώσο GM Alexander Morozevich. Αν και στις παρτίδες κανονικού χρόνου ο σκακιστής της Εθνικής μας Ομάδας απέσπασε δύο ισοπαλίες, δεν τα κατάφερε στο πρώτο σετ των παρτίδων ραπιντ, όπου ηττήθηκε και στις δύο.

Το επίσημο site των αγώνων είναι το http://chess.ugrasport.com/ όπου μπορείτε να δείτε live τις παρτίδες και λοιπές πληροφορίες.

1 σχόλιο:

Γιάννης Βραϊμακης είπε...

Ωραία. Ελπίζω οι σκακιστές μας να πάμε ακόμα καλύτερα και να συνεχίσουν στους επόμενους γύρους.

Ετικέτες