Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2008

Έκθεση ζωγραφικής του σκακιστή της Α.Ε.Κ. Νικόλαου Σφήκα

Νικόλας Σφήκας, Αναδρομική Έκθεση 1984-2007
15 Φεβρουαρίου - 8 Μαρτίου 2008

«Από την απεικόνιση και ερμηνεία της οπτικής πραγματικότητας στην επινόηση μιας νέας - προσωπικής πραγματικότητας, από την επιβολή του χρώματος στην έξαρσή του ή την ασκητικότητα, την κυριαρχία της λογικής στη διατύπωση του φανταστικού [...] σ’ ένα παιχνίδι τεχνικής δεξιότητας και θεωρητικής προσέγγισης». (Χαρά Θεοχάρους, Ιστορικός Τέχνης )

Έως τις 8 Μαρτίου παρουσιάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης η έκθεση του αλεξανδρινού Νικόλαου Σφήκα σε μια πορεία που διαγράφεται μέσα από διαρκή αναζήτηση, πειραματισμό και διάθεση για ανανέωση. Όπως προκύπτει από την απρόσκοπτη έρευνά του, όσον αφορά στην έκφραση και τη σχέση χρώματος, σχήματος, χώρου, κατέληξε στη διαμόρφωση και ανάπτυξη ενός έργου, που μέσα του ανακαλύπτει ο θεατής την έκφραση μιας εσωτερικής ψυχικής δύναμης και πειθαρχίας.
Στο κείμενο του καταλόγου, η ιστορικός τέχνης Χαρά Θεοχάρους αναφέρει πως τα βασικά χαρακτηριστικά του εικαστικού του λεξιλογίου χαρακτηρίζει το παράλληλο ενδιαφέρον του τόσο για τις παραστατικές όσο και για τις αφηρημένες τάσεις, γεγονός που γίνεται ιδιαίτερα εμφανές από τα πρώτα του βήματα.
Σε όλες τις θεματικές ενότητες, η φύση έρχεται και επανέρχεται παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εικαστικών του προτάσεων του Σφήκα. Αποτελεί έναν καταλύτη ανάμεσα στους συμπλεκτικούς συνδέσμους αισθήσεων και οπτικής αντίληψης. Άλλοτε αποδίδεται με λεπτό σχεδιασμό, και άλλοτε με αφηρημένο και ασαφές πλάσιμο. Άνθη, πεταλούδες και δέντρα προβάλλουν με αμεσότητα και ολοζώντανη μνημειακότητα.
Από το 1990 και μετά ο ζωγράφος εισάγει στη δημιουργική του πορεία, έργα με θέμα το σκάκι. Ο ίδιος είναι πρωταθλητής σκακιού. Η βιωματική του σχέση με το άθλημα αναπόφευκτα οδήγησε στη δημιουργία των έργων αυτών, αλλά και την καταγραφή της θεωρίας «Ρέτρο - Σαχ». O καλλιτέχνης εκφράζει τα συναισθήματα που ελλοχεύουν στον μεταφυσικό - όπως τον θεωρεί - κόσμο της σκακιέρας. Ετυμολογεί τον τίτλο της θεώρησής του από το «Ρέτρο» που σημαίνει επαναφορά και το «Σαχ» που είναι ο βασιλιάς. Και επαναφέροντας τον βασιλιά στην αρχική του θέση και όλα τα πιόνια στην αρχική τους διάταξη, αναλύει θεωρητικά και εικονογραφικά την παρτίδα με ένα νέο τρόπο.
Ένα παιχνίδι που πλαισιώνεται με φως (και πάλι επήρεια της Ανατολής), αλλά και από την αυτόνομη παρουσία διακοσμητικών θεμάτων -που φέρνουν αναπόφευκτα στο νου έργα του Γκούσταβ Κλιμτ, τα οποία καταγράφει με δημιουργική απόλαυση, ως μέρος και σύμβολο της λειτουργίας τους.

info: Β. Όλγας 162 & 25ης Μαρτίου, Θεσ/νίκη
Τηλέφωνο: 2310-425531
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή 10-14.00, 18-21.00
Σάββατο 18-21.00, Κυριακή 10-14.00, Δευτέρα κλειστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες