Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

P.H Nielsen και V. Cmilyte οι ξένοι της ΑΕΚ στην Α' Εθνική

Ολοκληρώθηκε η σύνθεση της ΑΕΚ, η οποία θα συμμετάσχει στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα της Α' Εθνικής, το οποίο θα διεξαχθεί από 05 έως 11 Ιουλίου 2011, στο Περιστέρι. Μετά από ευγενική χορηγία τριών οπαδών της ΑΕΚ, οι οποίοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια που γίνεται στο τμήμα (εν αντιθέσει με κάποιους άλλους), την ΑΕΚ θα ενισχύσουν στη δύσκολη προσπάθειά της, δύο αλλοδαποί παίκτες εγνωσμένης αξίας. Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίασή τους, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανώνυμους σ' εσάς (αλλά επώνυμους και πάνω απ' όλα αδερφούς για εμάς), οπαδούς της ΑΕΚ, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δε θα είχαμε καταφέρει τίποτε. Και το τονίζουμε πάλι, για να γίνει κατανοητό σε όλους, όλα αυτά χωρίς καμία επιβάρυνση του ταμείου της ομάδας. Ευτυχώς που κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι η ΑΕΚάρα πρέπει να πρωταγωνιστεί παντού σε όλα τα αθλήματα και να μην έχει ρόλο κομπάρσου. Έτσι την έχουμε στο μυαλό μας και έτσι θα προχωρήσουμε. Και όπου φτάσουμε.
Ο πρώτος σκακιστής που θα ενισχύσει την ΑΕΚ είναι ο Δανός Grand Maitre Peter-Heine Nielsen.

Ο Peter-Ηeine, έχει δελτίο στην ομάδα της ΑΕΚ από το 2006, αφού την είχε ενισχύσει στο Final-4 του Διασυλλογικού Κυπέλλου Αττικής 2006, καθώς και στο Final-4 του Κυπέλλου Ελλάδος της ίδιας χρονιάς. Γεννήθηκε στις 24 Μαίου 1973. Το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του International Maitre, ενώ το 1994 αυτός του Grand Maitre. Κατέχει το δεύτερο ρεκόρ υψηλότερου βαθμού ELO FIDE, για σκακιστές που προέρχονται από τις "Nordic Countries" (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Φινλανδία, Φερόες και Ισλανδία), πίσω από το Νορβηγό Magnus Karlsen. Έχει κατακτήσει το Πρωτάθλημα Δανίας 5 φορές (1996, 1999, 2001, 2003, 2008), ενώ είναι αναλυτής του νυν Παγκόσμιου Πρωταθλητή, του Ινδού GM Viswanathan Anand. Κατά την τρέχουσα περίοδο στον πίνακα των ΕLO, βρίσκεται στην 40η θέση παγκοσμίως, με 2.698 βαθμούς.
Περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα της FIDE, πατώντας εδώ.

Εκτός του συμπαθέστατου Peter-Heine, το Δικέφαλο θα ενισχύσει η Λιθουανή International Maitre Viktorija Čmilytė.


Η Viktorija, γεννήθηκε την 6η Αυγούστου 1983, στο Siauliai (η ομάδα της πόλης, η FK Sialuliai, θα είναι μία από τις πιθανές αντιπάλους του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού στο 2ο γύρο του Europa League). Κατέχει τον τίτλο της International Maitre από το 2001, ενώ της έχει απονεμηθεί ο τίτλος της Women Grand Maitre, από το 1999. Έμαθε σκάκι στην ηλικία των 6 ετών και κατέκτησε αρκετούς τίτλους στις ηλικίες κάτω των 20 ετών, με κορυφαίους αυτούς της Πρωταθλήτριας Ευρώπης (κορίτσια έως 10 ετών), της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας (Κορίτσια έως 12 ετών) και της Δευτεραθλήτριας Ευρώπης (Κορίτσια έως 20 ετών). Κατέκτησε επίσης το Πρωτάθλημα Λιθουανίας δύο φορές (το 2000 και το 2005), έχοντας να αντιμετωπίσει κορυφαίους άνδρες σκακιστές της χώρας της. Επιτυχίες είχε (σε ατομικό πάντα επίπεδο) και στην Κατηγορία των γυναικών, αφού κατέκτησε 3 φορές, το αργυρό μετάλλιο της 2ης θέσης, στο Ατομικό Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (2003, 2008 και 2010), ενώ έφθασε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος το 2006.
Σε ομαδικό επίπεδο, έχει συμμετάσχει με την εθνική ομάδα της Λιθουανίας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις (Ολυμπιάδες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα), ενώ έχει αγωνισθεί με την ομάδα της "OSC Baden Baden" στη γερμανική "bundesliga" γυναικών.
Αυτή τη στιγμή, έχει διεθνές ELO 2514 βαθμούς και βρίσκεται στη 12η θέση παγκοσμίως στις γυναίκες (10η θέση στην Ευρώπη). Περισσότερα στοιχεία, μπορείτε να δείτε στο site της FIDE, πατώντας εδώ.
Viktorija, καλώς ήλθες στην κιτρινόμαυρη οικογένεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες