Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Η ΑΕΚ στην Α' Εθνική 2010: αποτίμηση (Α' μέρος)


Τελείωσε την Κυριακή 11 Ιουλίου, το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Σκάκι Α' Εθνικής 2010, στο οποίο η ΑΕΚ έλαβε μέρος για πρώτη φορά στην 5χρονη Ιστορία της. Το εν λόγω πρωτάθλημα, ήταν ένα από τα πλέον συζητημένα, με 12 από τις 34 ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής, να μη συμμετέχουν τελικά. Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα διεξαγωγής (είναι πολλές οι 34 ομάδες), αλλά κυρίως θα πρέπει να αλλάξουν οι συνθέσεις των ομάδων (οι σκακιέρες θα πρέπει να μειωθούν από 12 σε 8, με το πολύ έως 3 αναπτυξιακές) .
Στα του Πρωταθλήματος, η ΑΕΚ κατετάγη στην 7η θέση της βαθμολογίας, με 8 βαθμούς σε 7 αγώνες. Πέτυχε 3 νίκες (ΛΠ Φλώρινας, ΕΕΣ Κορυδαλλού, ΣΟ Πατρών), έφερε 2 ισοπαλίες (ΣΟ Καλλιθέας, ΟΣ Τριανδρίας), ενώ ηττήθηκε 2 φορές (ΣΟ Ηρακλείου, ΕΟΑΟ "Ο Φυσιολάτρης" Νίκαιας). Η ήττα μας από το ΣΟ Ηρακλείου ήταν δίκαιη, όπως δίκαιες νομίζουμε ήταν και οι νίκες μας με αντιπάλους την Πάτρα και τον Κορυδαλλό. Τα άλλα 4 παιχνίδια όμως ήταν ντέρμπυ και κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Kάποια μας αφήνουν μία πικρή γεύση, επειδή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει κάτι καλύτερο. Η ήττα από το Φυσιολάτρη ήρθε ενώ προηγούμασταν με 5.5-4.5 και στη συνέχεια έχασαν και οι δύο ξένοι μας, για να διαμορφωθεί το τελικό σκορ. Η ισοπαλία με την ΟΣΤΡΙΑ ήρθε αφού δεν κερδίσαμε καμία από τις σκακιέρες που είχαμε σαφή υπεροχή (τουλάχιστον 4 τον αριθμό). Με την Καλλιθέα, ο Nielsen πάλεψε για 120 κινήσεις για να κάνει ισοπαλία και να κερδίσει η ομάδα, αλλά δεν τα κατάφερε. Μόνο με τη Φλώρινα, καταφέραμε να κερδίσουμε οριακά, αν και αποδείχθηκε πως η ομάδα της ακριτικής πόλης της Βορείου Ελλάδας, ήταν σκληρό καρύδι για όλους τους αντιπάλους και ήταν η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης.
Συνολικά συμμετείχαν 18 σκακιστές και σκακίστριες στους αγώνες με τα χρώματα της ΑΕΚ (δεν αγωνίσθηκαν η Παυλή και η Μιχαλοπούλου). Έδωσαν 84 παρτίδες, πετυχαίνοντας 29 νίκες, 27 ισοπαλίες και 28 ήττες (ποσοστό νικών 35%). Μάζεψαν δηλαδή 42,5 από τους 84 δυνατούς πόντους (ποσοστό 51%). Για τις αποδόσεις καθενός αθλητή ξεχωριστά, θα αναφερθούμε σε μελλοντικές αναρτήσεις.
Στα αξιοσημείωτα των αγώνων, ήταν η παρουσία φιλάθλων της ομάδας δύο φορές (στην πρεμιέρα και στον 3ο γύρο), με σκοπό να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο τμήμα και στους αγωνιζομένους σκακιστές.
Κλείνοντας, θα θέλαμε και πάλι να ευχαριστήσουμε την ΠΑΕ ΑΕΚ, τον πρώην Πρόεδρό της κ. Μιχάλη Τροχανά, το μέλος του ΔΣ της ΑΕΚ κ. Νίκο Γεωργατζόγλου, τους "AEK Fans", τους "Defenders" Καλλιθέας, το Σύνδεσμο Φίλων ΑΕΚ Ηρακλείου Κρήτης, την Original 21 Περιστερίου και τους ανώνυμους (επώνυμους για εμάς), φιλάθλους της ΑΕΚ, που στήριξαν με όποιο τρόπο μπορούσαν (υλικά ή ηθικά) την ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες