Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2008

Σκακιστικό Τμήμα ΑΕΚ: 2005-2007

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2005-2006:
Στην πρώτη περίοδο μεταγραφών μετά την ίδρυση του τμήματος (Οκτώβρης - Νοέμβρης 2005) στην ΑΕΚ ήρθαν μερικοί από τους ισχυρότερους σκακιστές της χώρας (ο γκραν μετρ και πρώην Πρωταθλητής Ελλάδας Στράτος Γρίβας, ο γκραν μετρ και πρώην Πρωταθλητής Αγγλίας νέων Δημήτρης Αναγνωστόπουλος και ο διεθνής μετρ Νίκος Καλέσης) και ένας από τους ισχυρότερους σκακιστές του κόσμου (ο Peter Heine Nielsen της Εθνικής Δανίας). Εντάχθηκαν και άλλοι ισχυροί σκακιστές όπως οι μετρ Θωμάς Μίχος και Βαγγέλης Παλαμίδας, καθώς και ο βετεράνος και πρώην Πρωταθλητής Ελλάδας Λάζαρος Βυζαντιάδης.















Ο πρώτος σκακιστικός θεσμός στον οποίο συμμετείχε η ΑΕΚ ήταν το Διασυλλογικό Κύπελλο Αττικής 2006 το οποίο και κατέκτησε το Φεβρουάριο του 2006! Στο Final-4 της διοργάνωσης οι σκακιστές μας (Nielsen, Γρίβας, Καλέσης, Αναγνωστόπουλος) κέρδισαν τον ΣΟ Χαλανδρίου με 3-1 και στον τελικό τον ΦΟΝ Επικοινωνίας Ηρακλείου Αττικής με 2,5-1,5. Την ίδια ημέρα και λίγες ώρες μετά τον τελικό του Κυπέλλου Αττικής 2006, παίχθηκε και το Κύπελλο Αττικής στο γρήγορο σκάκι (rapid) του 2005 το οποίο είχε μεταφερθεί λόγω τεχνικών προβλημάτων στη νέα χρονιά.















Η νεοσύστατη ΑΕΚ κατέκτησε και αυτό το Κύπελλο, δημιουργώντας ένα μοναδικό ρεκόρ, αυτό των δύο μεγάλων επάθλων σε μια ημέρα! Την ομάδα του rapid αποτέλεσαν οι Γρίβας, Καλέσης, Παλαμίδας, Πιλάλης. Και ήρθε η ώρα του Πρωταθλήματος, στο οποίο η ΑΕΚ άρχισε φυσικά από τη χαμηλότερη κατηγορία. Το Μάϊο του 2006, η ΑΕΚ κατέκτησε αήττητη την 1η θέση στο διασυλλογικό πρωτάθλημα Β΄ τοπικής κατηγορίας Αττικής, αφού πέτυχε 7 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Έτσι η ομάδα μας προήχθη στην Α΄ τοπική κατηγορία, από την πρώτη της κιόλας συμμετοχή.
Η κατάκτηση του Κυπέλλου Αττικής το Φλεβάρη, έδωσε στην ΑΕΚ την πρόκριση στο final -8 του Κυπέλλου Ελλάδας το οποίο παίχθηκε τον Ιούνη του 2006 και στο οποίο η ΑΕΚ νίκησε τον ΝΑΟ Καλαμάτας παίρνοντας την πρόκριση για το final - 4 του Κυπέλλου Ελλάδας. Τον Ιούλιο του 2006 το σκακιστικό τμήμα της ΑΕΚ προχωρά σε μια τεράστια - οργανωτική αυτή τη φορά - προσπάθεια. Αναλαμβάνει μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία την διοργάνωση των Πανελλήνιων Νεανικών Πρωταθλημάτων και του Πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής κατηγορίας, που έγιναν με επιτυχία στην Ερμιόνη, στο Hotel Porto Hydra.















Το φθινόπωρο η συμμετοχή της ΑΕΚ στο final – 4 του 25ου Διασυλλογικού Κυπέλλου Ελλάδας (Παλαιά Φώκαια, 30/9-1/10/2006), συνοδεύτηκε με πρόκριση στον τελικό και την κατάκτηση της 2ης θέσης. Παρουσία οπαδών της ομάδας η ΑΕΚ ηττήθηκε από τον Πρωταθλητή Ελλάδος ΑΟ "Κύδων " Χανίων με 0,5-3,5 στο μπαράζ που παίχθηκε με γρήγορο σκάκι (ράπιντ), αφού ο κανονικός αγώνας έληξε 2-2. Ο νικηφόρος ημιτελικός για την ΑΕΚ ήταν με αντίπαλο την ΕΣ Θεσ/νίκης (3η στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2006). Η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό επικρατώντας με 2.5-1.5 στο 2ο μπαράζ! Η σύνθεση της ΑΕΚ και στους δύο αγώνες ήταν: Nielsen, Γρίβας, Καλέσης, Μίχος. Μεγάλος απών της διοργάνωσης ήταν ο γκραν μετρ Δ.Αναγνωστόπουλος που ήταν άρρωστος. Αν είχε αγωνισθεί είναι σίγουρο ότι η ΑΕΚ θα ήταν η Κυπελλούχος Ελλάδας απ΄την πρώτη της εμφάνιση στο σκάκι!
Eκτός από τις αγωνιστικές και τις οργανωτικές επιτυχίες, είχαμε και τη δημιουργία των Ενωσίτικων σκακιστικών Ακαδημιών, σε Νέα Φιλαδέλφεια, Νέα Ιωνία και Παλαιά Φώκαια. Στην Παλαιά Φώκαια είχαμε την εγγραφή 16 παιδιών που παρακολουθούσαν τα μαθήματα τους κάθε Κυριακή μέσα στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας!
















Την αίθουσα εκδηλώσεων του Σχολείου μας παραχώρησε η Διοίκηση της Κοινότητας. Από τις 3 Ακαδημίες οι δυο ( Νέα Φιλαδέλφεια και Παλαιά Φώκαια) συνέχισαν να λειτουργούν και την αγωνιστική χρονιά 2006-2007. Η Ακαδημία της Ν. Φιλαδέλφειας λειτουργεί στα γραφεία της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, στην έδρα δηλαδή του τμήματος, η Ακαδημία της Νέας Ιωνίας λειτούργησε στα γραφεία του Συνδέσμου Οπαδών ΑΕΚ Ν.Ιωνίας. Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του τμήματος η ανταπόκριση πολλών Συνδέσμων ήταν συγκλονιστική και η προσφορά για παροχή χώρου προς το σκακιστικό τμήμα για νέες Ακαδημίες, ήταν πολύ μεγάλη. Είναι θέμα χρόνου λοιπόν η δημιουργία και νέων σκακιστικών Ακαδημιών της ΑΕΚ, αφού πρώτα μελετηθεί σε κάθε περιοχή η δυνατότητα παρέμβασης στην τοπική κοινωνία (στα σχολεία κυρίως), με διαφημιστικό υλικό του σκακιστικού τμήματος, έτσι ώστε να προσελκυστούν παιδιά που θα μπουν στια Ακαδημίες. Επιστρέφοντας στις οργανωτικές επιτυχίες του τμήματος δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι το final – 4 του 25ου Κυπέλλου Ελλάδας διοργανώθηκε από την ΑΕΚ ( ανάληψη διοργάνωσης από την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία) με την πολύτιμη χορηγία του υπερπολυτελούς Ξενοδοχείου Plaza Resort και την χορηγία της Κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας. Δεν πρέπει επίσης να ξεχάσουμε την ανταπόκριση της Adidas στο περσινό αίτημα του τμήματος για χορήγηση αθλητικού υλικού για την ομάδα που αγωνίσθηκε με επιτυχία στο final four.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2006-2007:
Φθάνοντας στην αγωνιστική περίοδο 2006-07, η ΑΕΚ ενισχύθηκε σημαντικά στην περίοδο των μεταγραφών (Οκτώβρης – Νοέμβρης 2006) με τον Αλέξανδρο Γρηγοριάδη, τον 8χρονο γιο του Μιχάλη και την Δήμητρα Βουλγαρίδου. Ο πρώτος μέσα στη χρονιά αυτή εξασφάλισε τις 3 απαιτούμενες νόρμες (επιτυχίες ) για να κατακτήσει τον τίτλο του διεθνούς μετρ, ενώ στήριξε απόλυτα την ομάδα νικώντας σε όλες τις παρτίδες που έπαιξε με την ΑΕΚ. Ο μικρός Μιχάλης είναι ένας ταλαντούχος σκακιστής που έχει αρχίσει να δείχνει μέρος των δυνατοτήτων του, ενώ η Βουλγαρίδου είναι μια πολύ ισχυρή και σταθερή σκακίστρια.
Στο Πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής Κατηγορίας Αττικής, η Ένωση έκανε περίπατο με πολύ μεγάλα σκορ (8-0, 7-1, κλπ) και εξασφάλισε την 1η θέση στον πρώτο από τους δυο ομίλους της κατηγορίας. Στα μπαράζ που ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο του 2007, η ΑΕΚ νίκησε άνετα στον ημιτελικό και στον τελικό τους αντιπάλους της, καταλαμβάνοντας έτσι την 1η θέση και τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Α΄τοπικής Κατηγορίας Αττικής και μάλιστα για δεύτερη συνεχή περίοδο αήττητη.















Πέρα από την επιτυχημένη συμμετοχή στους δυο κορυφαίους θεσμούς (Πρωτάθλημα και Κύπελλο), η ΑΕΚ συμμετείχε και σε δευτερεύουσες (φιλικές) διοργανώσεις της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής, με στόχο να αποκτήσουν αγωνιστική εμπειρία και οι λιγότερο ισχυροί σκακιστές της που τιμούν τα χρώματα της. Έτσι συμμετείχε στο Κύπελλο ΄΄Σπ. Μπίκος΄΄ και στο Κύπελλο ΄΄Αττικής Φιλίας΄΄ χωρίς να πετύχει κάποια διάκριση. Το 26ο Κύπελλο Ελλάδας δεν ολοκληρώθηκε, αφού η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία ανέστειλε Κύπελλο και Πρωτάθλημα Ελλάδος, λόγω της υποχρηματοδότησής της από την ΓΓΑ. Έτσι η ΑΕΚ δεν θα βρεθεί αντίπαλος του ΣΟ Καβάλας, με τον οποίο είχε κληρωθεί στην φάση των "8". Έτσι κλείνει και η 2η αγωνιστική χρονιά της Ένωσης στο σκάκι. Σε αυτή τη χρονιά σημαντικοί χορηγοί του τμήματος ήταν τα καταστήματα AEK Store που έδωσαν αθλητικό υλικό στην ομάδα, το Seafood bar-restaurant «ΜΕΖΕ» (Ακτή Δηλαβέρη & Φιλίππου 23, Μικρολίμανο), ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας και το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.). Καθοριστική ήταν και η οικονομική στήριξη φιλάθλου της ΑΕΚ που επιθυμώντας την ανωνυμία της κίνησής του, κάλυψε σημαντικό μέρος των οφειλών της ομάδας προς τους παίκτες της. Στις οργανωτικές επιτυχίες της 2ης χρονιάς του τμήματος (2006-07) έχουμε την διοργάνωση του 1ου Γκραν Πρι γρήγορου σκακιού (ράπιντ) της ΑΕΚ, που έγινε επί 10(!) εβδομάδες, σε συνεργασία με τον υπερδραστήριο Σκακιστικό Όμιλο Ικαρίας, ο οποίος και αθλοθέτησε 3 θέσεις πρόκρισης για το Διεθνές Τουρνουά της Ικαρίας, με όλα τα έξοδα πληρωμένα για τους 3 πρώτους του Γκραν Πρι! Τον εκπληκτικό χώρο των αγώνων μας παραχώρησε το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας.
















Στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης που οφείλει να έχει ένα αθλητικό σωματείο, οι σκακιστές της ΑΕΚ αγωνίσθηκαν σε ένα φιλικό αγώνα με ομάδα μεταναστών, στο 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Παράλληλα το τμήμα ξεκίνησε τη διοργάνωση βραδιών συνάντησης με φιλάθλους της ΑΕΚ, με στόχο την ενημέρωση γύρω από τους στόχους και τις δυνατότητες της ομάδας.
Ενώ ο 2ος αγωνιστικός χρόνος του τμήματος μόλις έχει ολοκληρωθεί, όλοι παραδέχονται ότι δεν έχουν γίνει και λίγα. Η ενθάρρυνση και στήριξη προς τους εφόρους και τους σκακιστές έρχεται κυρίως από τους φιλάθλους της ΑΕΚ, που με κάθε τρόπο δείχνουν ότι είναι δίπλα στο σκάκι. Η παρουσία της Original σε αρκετούς αγώνες της ομάδας με αποκορύφωμα το final – 4 του Κυπέλλου, οι τονωτικές και κολακευτικές αναφορές της για το τμήμα μέσα από το εφημεριδάκι της, το κάλεσμα του Κιτρινόμαυρου Φόρουμ για συγκέντρωση οικονομικής ενίσχυσης για το τμήμα, οι ανώνυμες και επώνυμες οικονομικές εισφορές φιλάθλων, η προσφορά πολλών συνδέσμων φιλάθλων να παραχωρήσουν χώρους για την ίδρυση Ακαδημιών, εγγυώνται μια λαμπρή συνέχεια. Μια συνέχεια που θα φέρει την ήδη πανίσχυρη σκακιστική ομάδα της ΑΕΚ στη μόνη θέση που της αξίζει, στην 1η!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες