Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πρεμιέρα για την ΑΕΚ στο Κύπελλο "Σπ. Μπίκος" 2010


Αρχίζει την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010, το Διασυλλογικό Κύπελλο "Σπ. Μπίκος", το οποίο φέτος θα διεξαχθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με τις ομάδες να χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η εν λόγω διοργάνωση είναι φιλικού χαρακτήρα και διεξάγεται κάθε χρόνο από τέλη Οκτώβρη έως μέσα Δεκέμβρη, με σκοπό να αγωνιστούν σκακιστές και σκακίστριες που δε συμμετέχουν στην Α' ομάδα των συλλόγων τους, αλλά και για να προπονηθούν εν όψη της ενάρξεως της αγωνιστικής περιόδου που ξεκινά το Σεπτέμβρη εκάστου έτους.
Η ΑΕΚ φέτος θα συμμετέχει στην Β' Κατηγορία, αφού η ομάδα που θα κατεβαίνει στους αγώνες θα είναι μέτριας δυναμικότητας και δεν θα αποτελείται από τους σκακιστές της Α' ομάδας (με ίσως μία-δύο εξαιρέσεις, ανάλογα τον αντίπαλο και την αγωνιστική).
Η διοργάνωση θα είναι 7 γύρων, οι οποίοι θα διεξαχθούν 17/10, 24/10, 31/10, 21/11, 28/11, 5/12 και 12/12, ημέρα Κυριακή και με ώρα έναρξης 10:30 πμ.
Στο πλαίσιο του 1ου γύρου, ο Δικέφαλος θα αντιμετωπίσει την Ένωση Αρμενίων Αθλητών, σε αγώνα που θα διεξαχθεί στο εντευκτήριο της αντίπαλης ομάδας, το οποίο βρίσκεται στο Σχολικό Συγκρότημα Αρμενικού Κυανού Σταυρού (είσοδος από το γήπεδο μπάσκετ, δνση: Μητροπολίτου Σαρκουδίνου 120, Νέος Κόσμος, Αθήνα).

Με την ομάδα των Αρμενίων, δεν έχουμε συναντηθεί ποτέ στο παρελθόν, αλλά πρόκειται για μια ιστορική συνάντηση. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ, με τις ρίζες της στην Πόλη, είναι ένα σωματείο με έντονο το προσφυγικό στοιχείο. Η παρέα του Σπανούδη, του Ιωνά, του Καροτσιέρη, του Τάγαρη, του Ιερεμιάδη, του Νεγρεπόντη, του Καραγιάννη, του Δημόπουλου και άλλων επιφανών Κωνσταντινουπολιτών της εποχής, όταν ίδρυσε την ΑΕΚ το 1924, δεν επέλεξε τυχαία το όνομα Αθλητική Ένωση Κωνσταντινούπολης. Για τους πρόσφυγες, τα πρώτα χρόνια στη μητέρα πατρίδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή, ήταν πραγματικά πέτρινα. Οι συνθήκες προσαρμογής δύσκολες και οι θύμησες έντονες γι' αυτά που άφησαν πίσω τους. Έφτιαξαν λοιπόν έναν αθλητικό σύλλογο, δίνοντάς του το όνομα της Βασιλεύουσας, με σκοπό να μην ξεχάσουν ποτέ την καταγωγή τους και να συνεχίσουν έτσι στην Αθήνα, την αθλητική παράδοση της Πόλης.
Το ίδιο πολύπαθος λαός, είναι και ο λαός των Αρμενίων. Στις 24 Απριλίου 1915, συντελέστηκε μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες, η πρώτη του 20ου αιώνα, όταν οι Νεότουρκοι κατέσφαξαν περί τους 600.000 - 800.000 Αρμενίους (αριθμός σύμφωνα με τουρκικές πηγές, αφού οι Αρμένιοι κάνουν λόγο για 1,5 εκατομμύριο σφαγιασθέντες).
Οι διωγμοί των Ελλήνων που ζούσαν στο τουρκικό έδαφος, αλλά και αυτοί των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων, ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής των Τούρκων, που σκοπό είχε την εκκαθάριση και εξοστρακισμό όλων των μη τουρκικών πληθυσμών.
Ακολουθεί ένα βίντεο, το οποίο αναφέρεται στη σφαγή των Αρμενίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες