Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ 2006 : Το Final-4 των μπαράζ!


Το final – 4 του Κυπέλλου Ελλάδος 2006, ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά στην 25ετή Ιστορία του θεσμού. Αναφέρομαι φυσικά στον αγωνιστικό τομέα (όπου οι σκακιστικές μάχες ήταν κάτι παραπάνω από συγκλονιστικές), αλλά και στον τομέα της στατιστικής. Και για να γίνω πιο σαφής θα πω ότι δύσκολα βλέπει κανείς final – 4 με δύο από τα τέσσερα παιχνίδια του να κρίνονται σε μπαράζ (ημιτελικός και τελικός). Όπως δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο, να συμμετέχει σε μια τέτοια διοργάνωση και συνάμα να προκρίνεται στον τελικό, ομάδα νεοσύστατη (ΑΕΚ), με ένα μόλις χρόνο ζωής συμπληρωμένο, που στο Πρωτάθλημα Ελλάδος 2006, συμμετείχε στη Β’ Τοπική Κατηγορία Αττικής! Επίτευγμα μοναδικό κατά την προσωπική μου άποψη, το οποίο μάλλον δεν έχει προηγούμενο στον Ελληνικό ομαδικό αθλητισμό.

Το 25ο λοιπόν final – 4 του Κυπέλλου Ελλάδος, διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2006, στο Hotel Plaza Resort, στην Παλαιά Φώκαια, με συνδιοργανωτές την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) και την Αθλητική Ένωση Κων/λεως (ΑΕΚ). Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν το Hotel Plaza Resort****, ο Δήμος Παλαιάς Φώκαιας, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν ο Super Sport FM, ο οποίος κάλυψε με αναλυτικό ρεπορτάζ τους αγώνες και τις δύο ημέρες. Η ADIDAS ήταν χορηγός της ΑΕΚ, την οποία προμήθεψε με αθλητικές περιβολές ( φόρμες, παπούτσια, κλπ).

Οι ομάδες που συμμετείχαν ήταν λίγο πολύ γνωστές σε όλους μας από πριν (βάσει της δυναμικότητάς τους) και προκρίθηκαν χωρίς να υπάρξει κάποια έκπληξη στους προκριματικούς γύρους. Έτσι λοιπόν έλαβαν μέρος ο ΑΟ «ΚΥΔΩΝ» Χανίων (Πρωταθλητής Ελλάδος 6 φορές και 4 φορές Κυπελλούχος), ο ΣΟ Καβάλας (Πρωταθλήτρια 2 φορές και 4 Κυπελλούχος), η ΕΣ Θεσσαλονίκης (Πρωταθλήτρια 6 φορές και 1 Κυπελλούχος) και όπως προανέφερα η νεοσύστατη ομάδα της Α.Ε.Κ., το όνομα της οποίας έδινε μια άλλη αίγλη στο θεσμό (μακάρι για το καλό του αθλήματος να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλοι μεγάλοι Αθλητικοί Σύλλογοι με παράδοση στον αθλητισμό γενικότερα).

Αναλυτικά οι συνθέσεις των ομάδων είχαν ως εξής: ΑΟ «ΚΥΔΩΝ» Χανίων (GM Azmaiparashvili Zurab, GM Νικολαϊδης Ιωάννης, GM Μπανίκας Χριστόδουλος, GM Παπαϊωάννου Ιωάννης), ΣΟ Καβάλας (GM Κοτρωνιάς Βασίλειος, GM Σκέμπρης Σπυρίδων, GM Χαλκιάς Στυλιανός, WGM Μπότσαρη Άννα-Μαρία, OM Μαρκίδης Κων/νος), ΕΣ Θεσσαλονίκης (GM Wojtaszek Radoslaw, GM Μαστροβασίλης Δημήτριος, GM Μαστροβασίλης Αθανάσιος, EM Βραγοτέρης Αντώνιος, Zakarian David), Α.Ε.Κ (GM Nielsen Peter Heine, GM Γρίβας Ευστράτιος, IM Καλέσης Νικόλαος, OM Μίχος Θωμάς).

Μετά τις αφίξεις των ομάδων στο ομολογουμένως εντυπωσιακό ξενοδοχείο που θα διεξάγονταν οι αγώνες, ξεκίνησαν οι ημιτελικοί, η κλήρωση των οποίων είχε φέρει αντιμέτωπους τους ΑΟ «ΚΥΔΩΝ» Χανίων – ΣΟ Καβάλας και ΕΣ Θεσσαλονίκης – ΑΕΚ.

Οι παρτίδες ήταν αμφίρροπες, αλλά στον πρώτο ημιτελικό, ο Πρωταθλητής Κύδων Χανίων φάνηκε να παίρνει κάποια στιγμή κεφάλι στο σκορ, το οποίο και διατήρησε, επικρατώντας σχετικά εύκολα στο τέλος με σκορ 3,5-0,5 (νίκες Azmaiparashvili επί Χαλκιά, Νικολαϊδη επί Μπότσαρη, Μπανίκα επί Κοτρωνιά και ισοπαλία Παπαϊωάννου-Σκέμπρη) . Στο δεύτερο ημιτελικό τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν σε θρίλερ. Γρίβας και Μαστροβασίλης Δημ. επικράτησαν των Βραγοτέρη και Μίχου αντίστοιχα. Έρχεται η ισοπαλία Nielsen-Wojtaszek και έτσι τα πάντα θα κρινόντουσαν από το ματς Καλέση-Μαστροβασίλη Αθαν., όπου μετά από 94 κινήσεις είχαμε και εκεί ισόπαλο αποτέλεσμα και ως εκ τούτου να οδηγούμαστε σε μπαράζ.

Η αγωνία στο κατακόρυφο και μετά από αντιστροφή χρωμάτων οι αντίπαλοι θα αγωνιζόντουσαν αντιμέτωποι όπως και πριν, με χρόνο σκέψης 15΄ ο καθένας, όπως προέβλεπε η προκύρηξη της διοργάνωσης. Γρίβας και Μαστροβασίλης Δημ., επικράτησαν και πάλι των αντιπάλων τους και μετά την νίκη του Wojtaszek η ΕΣΘ φάνηκε να επικρατεί, όμως κυριολεκτικά στο τελευταίο δευτερόλεπτο, ο Καλέσης παίρνει τον πόντο, η ΑΕΚ ισοφαρίζει σε 2-2 και οδηγούμαστε σε νέο μπαράζ!! Ξανά αντιστροφή χρωμάτων και το δεύτερο μπαράζ ξεκινά (με την ώρα να πλησιάζει 11 το βράδυ, αλλά αυτό να μην ενδιαφέρει κανέναν). Γρίβας και Μαστροβασίλης Δημ., μάλλον είχαν υπογράψει συμβόλαια με τη νίκη, Nielsen-Wojtaszek ξανακάνουν ισοπαλία, αλλά μετά από μια συγκλονιστική παρτίδα (όπως και πριν), ο Καλέσης επικρατεί στέλνοντας την ΑΕΚ στον μεγάλο τελικό.

Την επόμενη μέρα, όταν θα διεξάγονταν οι τελικοί, στο ξενοδοχείο επικρατούσε καλοκαιρινό κλίμα λόγω του πάρα πολύ καλού καιρού (αρκετοί έκαναν μπάνιο στην παραλία). Ο μικρός τελικός μεταξύ ΣΟ Καβάλας και ΕΣΘ, τελείωσε με σκορ 1-3, με την ΕΣΘ να δείχνει να μην επηρεάζεται από την κούραση των 2 μπαράζ με την ΑΕΚ, ενώ αντίθετα η Καβάλα φάνηκε να έχει αποθέσει τα όπλα ύστερα από την αποτυχία στον ημιτελικό απέναντι στον κυριότερο αντίπαλό της τα τελευταία χρόνια, Κύδωνα. Για την ιστορία, να πούμε τα αποτελέσματα του μικρού τελικού: Κοτρωνιάς - Zakarian 0-1, Μαρκίδης - Μαστροβασίλης Αθαν. ½, Σκέμπρης - Wojtaszek 0-1, Χαλκιάς - Μαστροβασίλης Δημ. ½.

Ο μεγάλος τελικός ξεκίνησε παρουσία οπαδών της ΑΕΚ από το club της Οriginal στην Καλαμάτα! Γεγονός αν μη τι άλλο πρωτοφανές για τα σκακιστικά δεδομένα.

Και αν κάποιοι περίμεναν ότι τα μπαράζ «μας τελείωσαν» την πρώτη μέρα, διαψεύσθηκαν. Νίκες Γρίβα επί Azmaiparashvili, Nielsen επί Νικολαϊδη (για την ΑΕΚ), Παπαϊωάννου επί Μίχου και Μπανίκα επί Καλέση (για τον Κύδωνα) και το μπαράζ είναι και πάλι γεγονός. Τη διαδικασία την είχαν όλοι μάθει από την πρώτη μέρα πολύ καλά και δε χρειάστηκε να κουραστούν να την εξηγήσουν οι άψογοι διαιτητές των αγώνων κ.κ Βαζελάκης Οδ. και Σιανίδης. Όμως στο μπαράζ που ακολούθησε αμέσως μετά, ο Κύδωνας έδειξε ότι δίκαια είναι Πρωταθλητής Ελλάδος και με σκορ 3,5-0,5 (ισοπαλία Μπανίκα-Καλέση) έφθασε στη κατάκτηση του 5ου Κυπέλλου στη λαμπρή ιστορία του και συνάμα έκανε το νταμπλ για τη φετινή χρονιά. Στις απονομές που ακολούθησαν, κύπελλα και μετάλλια απένειμαν στους νικητές ο Δήμαρχος Παλαιάς Φώκαιας κ. Φιλίππου, ο ΓΓ της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ κ. Αρτόπουλος, ο υπεύθυνος της Ακαδημίας Σκάκι της ΑΕΚ στην Παλαιά Φώκαια κ. Ακρίβος και το μέλος του ΔΣ της ΕΣΟ κ. Παν. Σκλαβούνος. Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκτός από την παρουσία αρκετών θεατών που παρακολούθησαν τους αγώνες, παραβρέθηκαν και μέλη της διοίκησης της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και συγκεκριμένα οι κκ Κουρέπης, Παπασταύρου, Σταματιάδης και Αρτόπουλος.



Ελπίζουμε ότι και του χρόνου η διοργάνωση θα στεφθεί από ανάλογη επιτυχία και θα ήθελα μέσα από το κείμενο αυτό να δώσω θερμά συγχαρητήρια στους νικητές και να ευχηθώ και του χρόνου η διοργάνωση να είναι το ίδιο συναρπαστική όσο ήταν και η φετινή.

Φώτης Αρμπής

Β. Εφόρου Σκακιστικού Τμήματος ΑΕΚ

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Σκάκι για όλους", τεύχος 24)


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ΑΕΚΑΡΑ πάμε γερά!!!

Ετικέτες