Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

O Étienne Bacrot στην Α.Ε.Κ.!!


Νέα μεγάλη μεταγραφική επιτυχία για το σκακιστικό τμήμα της Α.Ε.Κ. ! Ο 25χρονος Γάλλος Grandmaitre Étienne Bacrot, υπέγραψε την αίτηση εγγραφής του στο "Δικέφαλο", οπότε και επίσημα είναι αθλητής του σωματείου. Πρόκειται σαφώς για μια τεράστια επιτυχία του τμήματος σκάκι, αφού ο συγκεκριμένος σκακιστής συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου. Συγκεκριμένα για το διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος του 2008, βρίσκεται στην 24η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με τους βαθμούς αξιολόγησης κάθε αθλητή (ΕLO), τους οποίους ανακοινώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκάκι (FIDE).
Ο Γάλλος αθλητής της Α.Ε.Κ. έχει 2.700 βαθμούς, γεγονός που τον φέρνει εκτός των άλλων, στην 1η θέση των σκακιστών της Γαλλίας (Νο 8 χώρας στην παγκόσμια κατάταξη).

Αφιερωμα στον Étienne Bacrot έχει η ιστοσελίδα της Wikipedia, από όπου και αντλήσαμε τα παρακάτω στοιχεία.


Ο Étienne Bacrot γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1983 στην πόλη Picardie της Γαλλίας. Σκάκι έμαθε στην ηλικία των 4 ετών. Του απονεμείθηκε ο τίτλος του Grandmaitre το Μάρτιο του 1997, ενώ ήταν 14 ετών και 2 μηνών. Έγινε έτσι ο νεαρότερος παίκτης στον κόσμο που κατακτούσε τον ανώτερο σκακιστικό τίτλο (κατείχε το συγκεκριμένο ρεκόρ μέχρι τον Δεκέμβριο του 1997, όταν νεαρότερος Grandmaitre έγινε ο Ruslan Panomariov).
Έχει κερδίσει πολλά τουρνουά, αλλά και ματς. Πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 2.700 βαθμών ELO το 2004, ενώ τον Ιανουάριο του 2005 έγινε ο πρώτος Γάλλος σκακιστής που εισήλθε στο top-10 της Παγκόσμιας κατάταξης. Το υψηλότερο ΕLO που έχει επιτύχει στη μέχρι τώρα καριέρα του είναι 2.731 βαθμοί, τον Απρίλιο του 2005.
Στην 36η σκακιστική Ολυμπιάδα του Τορίνο, το 2006, συγκέντρωσε 6 βαθμούς σε 8 αγώνες, απέναντι σε αντιπάλους με μέσο όρο ELO 2640! Αυτή του η επιτυχία, του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο για την καλύτερη ατομική απόδοση στην Ολυμπιάδα.
Είναι παντρεμένος με την Nathalie Bonnafous, με την οποία έχει ένα γιό τον Alexandre.

Σημαντικότερες επιτυχίες του:
  • 5 συνεχόμενες φορές πρωταθλητής Γαλλίας (1999-2003) (έγινε ο νεαρότερος Γάλλος πρωταθλητής, στην ηλικία των 16 ετών).
  • Ημιτελικά παγκοσμίου πρωταθλήματος γρήγορου σκάκι (rapid) 2003
  • 3η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο 2005 και πρόκριση στο τουρνουά διεκδικητών για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή για το 2007.
  • Κατάκτηση 2ης και 3ης θέσης (το 2001 και το 2005 αντίστοιχα), με την εθνική ομάδα της Γαλλίας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.
  • Πολλές φορές πρωταθλητής Γαλλίας και Πρωταθλητής Ευρώπης (σε ομαδικό επίπεδο) με την ομάδα ΝΑΟ Chess Club (Γαλλία).
  • Παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία έως 10 ετών.
  • Παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία έως 12 ετών.
  • Έχει διεθνή αξιολόγηση πάνω από 2.700 μονάδες, συνεχόμενα από τον Ιούλιο 2004.
  • Καλύτερη θέση ανάμεσα στους 100 καλύτερους σκακιστές του κόσμου, η 9η το 2005.
  • Η ατομική του επίδοση των 2.731 μονάδων ΕLO, αποτελεί την 22η καλύτερη επίδοση που έχει πετύχει σκακιστής στον κόσμο.
  • Κατέχει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, την 1η θέση ανάμεσα στους Γάλλους σκακιστές.

Προσωπική ιστοσελίδα (απ' όπου προέρχονται και οι φωτογραφίες):
http://www.chess22.fr/index.php?option=com_content&task=view&id=25&Itemid=36

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το νέο απόκτημα. Πάντως όχι το πιο ισχυρό όνομα αφού θεωρώ τον Dreev πιο γνωστό σαν όνομα και σαν παίκτη.
Διαβάζοντας το Φώτη Πάτρα στο φόρουμ της ΑΕΚ παρατήρησα πως λέει έφτιαξα τώρα και το blogspot. Blog είναι το σωστότερο. blogspot είναι εταιρεία. Είναι το brand που διάλεξε η εταιρεία blogger για να φιλοξενεί τα blog της. Είναι σαν λες έφτιαξα geocities εννοώντας πως έφτιαξες σελίδα :)

haridimos είπε...

Συγχαρητήρια για τη μεταγραφή, αν και μας πουλήσατε φούμαρα για σκακιστή της πρώτης 20άδας και φέρατε το #24 :-)

υγ.
ο Καρπίδης έχει δίκιο σ'αυτά που λέει για το blogspot .

AEK Chess Club είπε...

Ευχαριστώ για τις επισημάνσεις. Δεν το ήξερα αυτό για να είμαι ειλικρινής.

Όσο για τον Dreev, Alexey (RUS), τρεις φορές στην καριέρα του έχει περάσει το 2700 σε ΕΛΟ. Μεγαλύτερο ήταν το 2705 που ειχε τον Απρίλιο του 2005. Καλύτερη θέση στον κόσμο ήταν η 14η, τον Ιανουάριο του 2005. Τώρα είναι στην 91η θέση με ΕΛΟ 2633.
Περισσότερες λεπτομέρειες στην διεύθυνση http://www.fide.com/ratings/top_files.phtml?id=4100107

Unknown είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στο να γίνει αυτή η μεταγραφή!

Μπράβο μάγκες!

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις τι σημαίνει πληθωρισμός; Όταν είσαι στους 4 του κόσμου (εννοώ πως έπαιξε στα ημιτελικά του παγκοσμίου πρωταθλήματος όταν ήταν το μοναδικό και το αξιόπιστο με τα χρόνια εκείνα ματς ) νομίζω έχει μεγαλύτερη αξία από το 2700...

Ανώνυμος είπε...

Μην τρελαθούμε τώρα, που ο Ντρέεβ είναι πιο διάσημος από τον Μπακρό! Έλεος!

AEK Chess Club είπε...

Και εγώ έτσι νομίζω σχετικά με την "κόντρα" Dreev - Bacrot. Αλλά δε νομίζω ότι βγαίνει κάτι από αυτή την αντιπαράθεση, αφού δεν έχει νόημα. Πάντως επίσημα σήμερα παραλάβαμε το δελτίο του από την ΕΣΟ

Ετικέτες